Savaş Enerji Piyasalarındaki Dengeleri Değiştirebilir…

Rusya-Ukrayna arasındaki gerginliğin sıcak savaşa dönüşmesinin ardından doğal olarak Rusya’nın gaz-enerji üretim ve ihracatı olumsuz etkilendi.

Bu olumsuzluğun fiyatlara yansıması, sadece doğrudan Rusya’dan gaz ve petrol ithal eden başta AB ülkelerini ve bizi değil, ABD’yi de etkiledi. Örneğin ABD’de galon başına fiyatlar 3.30 ABD Dolarından 4.20 ABD Dolarına yükseldi…

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre (*) Biden bu baskıyı hafifletmek için iki farklı plana sahip. Temelde petrol arzını artıracak, talebini azaltacak ve sonuçta enerji bağımsızlığını sağlayacak plan üzerinde çalışılacak.

Aslında ABD rekor sayılacak petrol ve gaz üretimine ulaşmış durumda. Yerli üretimin bu yıl günde 1 milyon varil, gelecek yıl ise günde yaklaşık 700.000 varil artması bekleniyor. Ancak Beyaz Saray bazı petrol şirketlerinin üzerine düşeni yapmadıklarını, tedarike yardımcı olmak için ek yatırım yapmadan olağanüstü kârlar elde etmeyi seçtiğini; hatta bir CEO’nun, fiyat varil başına 200 ABD Dolarına çıksa bile üretimi hızlandırmayacaklarını yönelik açıklamasından rahatsız olduklarını belirtiyor.

Beyaz Saray’a göre; mevcut durumda petrol ve gaz endüstrisi, 9 milyon dönümü kullanılmayan ancak halihazırda onaylanmış üretim izinlerine sahip 12 milyon dönüm Federal arazi üzerinde mevcut üretimi artırmadan oturuyor. Başkan Biden da Kongre’ye, şirketlere kiraladıkları ancak yıllardır kullanmadıkları kuyularda üretim olmadığını ve bu nedenle istifledikleri dönümlerce kamu arazileri için ücret ödemelerini istediklerini ifade ediyor.

Tabii ki kiraladıkları arazi ve mevcut kuyularında üretim yapan firmalar daha yüksek ücretlerle karşılaşmayacaklar. Ancak üretim yapmayan ve arazileri elinde tutmaya devam eden şirketler ya üretime başlamayı ya da atıl kuyu ve kullanılmayan her dönüm için belli bir ücret ödemeyi seçmek zorunda kalacaklar.

Kısaca Biden petrol şirketlerini günde bir milyonluk rekor yerli üretim için zorlayacak. Bu üretim düzeyinin şimdiye kadar görülmemiş bir durum olduğu ve bu rekor arz ile müttefiklerine de destek olunacağının sinyali veriliyor.

Enerji Bağımsızlığı

Bilindiği gibi ABD dünyanın en önemli petrol üreticisi ve net ihracatçısı. Buna rağmen savaş ve yaptırımlar ABD’deki ailelerin cebine de yansımış durumda. Başkan Biden’ın hedefi petrole olan bağımlılığı tamamen azaltmaya odaklanan “gerçek enerji bağımsızlığına ulaşma”.

Başkan bu çerçevede, Kongre’yi “Amerika’da yapılan temiz enerjiye geçişi hızlandırma planını geçirmeye” çağıracak. Bu plan sonucunda temiz enerjiye geçiş hızlandırılacak ve modern sanayileşme ile yüksek ücretli istihdam yaratılacak. Amerikalılar elektrikli araçlardan yararlanarak yılda 950 ABD Dolardan fazla yakıt tasarrufu ve evleri için ise güneş enerjisi ve ısı pompaları gibi ekipmanları tesis ederek yılda ek 500 ABD Doları kadar para tasarrufu sağlamış olacak.

Beyaz Saray, temiz enerjiye güç sağlayacak mineraller ve malzemelerde Çin’e ve diğer ülkelere olan bağımlılığını azaltarak bu malzemelerin ABD’de üretimini güvence altına almak için “Savunma Üretim Yasası” adı altında bir yönerge yayınlayacak. Böylece özellikle lityum, nikel, kobalt, grafit ve manganez gibi büyük kapasiteli piller için kullanılan minerallerin ve malzemelerin üretimini ve işlenmesini destekleme yetkisine Savunma Bakanlığı sahip olacak.

Diğer taraftan, tüketiciler için enerji verimliliğini artırma ve maliyetleri düşürmeye yönelik olarak Enerji Bakanlığı, aileleri faturalarda yüzlerce dolar tasarruf ettirecek, binlerce evde enerji verimliliği ve elektrifikasyon yükseltmelerini sağlayacak, yeni “İki Taraflı Altyapı Yasası” finansmanı için 3 milyar ABD Dolardan fazla başvuru açtı. Ayrıca, daha verimli ev aletleri ve teçhizatı aracılığıyla ailelere yılda 100 ABD Doları tasarruf sağlayacak ve bu yıl 100 eylemden oluşan bir yol haritasının yanı sıra otomobil ve kamyonlar için sürücülerin paradan tasarruf etmesini sağlayacak yeni yakıt ekonomisi standartları da dahil olmak üzere, tüketici maliyetlerini düşürecek akıllı standartlar geliştiriliyor. Binalarda yakılan yakıtın yerini almak amacıyla ısı pompalarının devreye alınmasını hızlandırmak için ek fırsatlar ve endüstriyel sektörde verimliliği, elektrifikasyonu ve temiz yakıt kullanımını teşvik edecek programlar hazırlanıyor.

Beyaz Saray’dan gelen bu açıklamalar, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın enerji piyasalarını önümüzdeki dönemde yeniden yapılandıracak gelişmelere sahne olacağını gösteriyor. Emtia üreten ülkelerin bu gelişmelere nasıl yanıt vereceğini izleyeceğiz. Bu arada daha fazla içe kapanmalara (küreselleşmenin sorgulanmasına) hazır olmamız gerekiyor.

(*) https://www.whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2022/03/31/fact-sheet-president-bidens-plan-to-respond-to-putins-price-hike-at-the-pump/

https://www.eia.gov/energyexplained/gasoline/where-our-gasoline-comes-from.php

https://parakule.com/savas-enerji-piyasalarindaki-dengeleri-degistirebilir-0504221237.html