Öğrencilere kira desteği verelim…

Genel olarak varlık fiyatlarında artış dikkat çekici düzeylere ulaştı. Konut maliyetlerindeki artış ve benzeri nedenlerle konut fiyatları ve kiralarda ciddi fiyat artışı yaşanıyor…

Şu anda yaklaşık sekiz milyon öğrencimiz üniversitede okuyor. Bir bölümü kendi evinden okula gidip gelirken bir bölümü de ev kiralamak zorunda kalıyor…

Maalesef öğrencilerimiz küçüklü büyüklü şehir, ilçe ve hatta yerleşim yerlerinde üniversite ve yüksek okullara devam ediyor. Bir bölümü kamu yurtlarında kalırken, önemli bir bölümü yüksek maliyetlerle özel yurtlarda ve gerçekten kötü koşullarda fahiş kiralar ödeyerek evlerde barınmaya çalışıyor.

Şu anda salgın nedeniyle hibrit dediğimiz yüz yüze ve uzaktan eğitim birlikte devam ediyor veya edecek gibi görünüyor. Tabii ki öğrencilerimizin bir bölümü yüksek maliyetli kötü koşullarda barınma yerine evlerinde uzaktan eğitimi tercih edecek gibi…

Kısaca öğrenci olmak özelikle geçim sıkıntısı çeken ailelerin gençleri için bir hayli zor…

Kamu öğrencilerimizi desteklemek için burs veriyor. TC Vakıflar Genel Müdürlüğü sayfasında TC vatandaşı ihtiyacı olan öğrencilere başarı kriteri de koyarak yaklaşık 8 ay boyunca 400 TL veriyor. Ancak yabancı öğrenciler için tutar 600 TL…

Sosyal devlet öğrencilerin eğitim, sağlık ve barınma gereksinimlerini karşılayan devlettir…

Yerli-yabancı arasında 200 TL’lik fark var.

Sekiz milyon üniversite öğrencisine devlet aradaki farkı 8 ay boyunca karşılamış olsa 12.8 milyar TL yapıyor.

2021’de Bütçe Harcamaları bir trilyon 454.5 milyar TL olarak tahmin ediliyor. Bütçe açığı da 200 milyar TL…

Yani toplam harcamaların binde 8.8’i; bütçe açığının da yüzde 6.4’ü kadar kamu desteği verildiğinde aradaki fark rahatlıkla kapatılabilir.

Hesaplama toplam sekiz milyon üniversite öğrencisi için yapıldı. Bu desteği alacak öğrenci sayısı asla sekiz milyon olmayacak.

Gıda enflasyonunun yıllık yüzde 29 arttığı bir ortamda evde ve özel yurtlarda kalmak zorunda olacak öğrenciler zor koşullarda yaşamak zorunda kalacak.

Fransa öğrencilerin ev kiralarına ve yurtlara destekte bulunarak öğrencilerin daha iyi koşullarda yaşaması için destek sağlıyor.

En iyi bildiğimiz iş inşaat…

Ancak öğrencilerimiz için kamunun yurtları yetersiz ve/veya koşulları uygun değil. Altı ayda inşaat bitirebilecek teknoloji artık var. Bütçe harcamalarının yüzde 1’i ile 145 milyar TL ile illerde, ilçelerde sorun çözülebilir.

Özellikle geniş araziye sahip üniversite kampüslerinde prefabrik konut yaparak birkaç hafta içinde barınma sorununa destek sağlanabilir…

Sonuç: Sağlıklı barınak, düzgün beslenme ve kaliteli eğitim insan altyapımıza yaptığımız en önemli yatırımdır. Yurt ve kira desteğinin yanı sıra üniversite kantin ve yemekhanelerine de destek verilmelidir. Sağlıklı beslenen nesil geleceğimizin teminat altına alınması için gerekli ön adımdır…